Takaisin ajankohtaisiin

Julkaistu 25.02.2022

Uusi asumisoikeuslaki – mitä muutoksia se tuo?

Haso Svanströminkuja

Uusi asumisoikeuslaki astui voimaan 1.1.2022. Asumisoikeusjärjestelmän perusperiaatteet pysyvät ennallaan, mutta lain tarkoituksena on yksinkertaistaa ja selkeyttää asukasvalintaa ja hakujärjestelmää sekä parantaa asumisoikeudenhaltijoiden mahdollisuutta vaikuttaa omaan asumiseensa. Uusi laki tuo muutoksia asukasvalintaan, asukashallintoon, käyttövastikkeiden ja pinta-alojen jyvitykseen sekä mahdollistaa ARAlle (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) laajemmat valvontamahdollisuudet.

Uuden asumisoikeuslain säännökset tulevat sovellettaviksi vaiheittain. Asukashallintoon liittyvät muutokset astuvat voimaan 1.9.2022 ja uudet asukasvalinnan perusteet otetaan käyttöön 1.9.2023. Uudet järjestysnumerot tulevat haettavaksi 1.9.2023 alkaen ja vanhat numerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.

 

Asukasvalinta sujuvoittaa asunnon saamista

Asukasvalinnan muutokset sujuvoittavat ja nopeuttavat asunnon saamista sekä mahdollistavat asunnon saatavuuden todellisen asunnontarpeen perusteella. Keskeisiä muutoksia ovat:

  • uusi järjestysnumero on heti käytettävissä hakemuksen tekemisen jälkeen
  • järjestysnumerot ovat valtakunnallisia ja sellaisen voi saada vain yhden kerrallaan - voimassa ne kaksi vuotta kerrallaan (haettaviksi ne tulevat 1.9.2023 alkaen)
  • asumisoikeuden voi siirtää esimerkiksi lapselleen tai vanhemmalleen kahden vuoden asumisen jälkeen
  • asukasvalinnan tekee jatkossa kunnan sijasta asumisoikeusyhteisö
  • keskinäisissä vaihdoissa ei tarvita järjestysnumeroa
  • saman kohteen sisällä asuntoa vaihtavat asetetaan asukasvalinnassa etusijalle ja vaihtoa varten ei tarvitse järjestysnumeroa

 

Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet lisääntyvät

Uusi laki lisää asumisoikeuden haltijoiden vaikutusmahdollisuutta omaan asumiseensa sekä vahvistaa asukkaiden tiedonsaantioikeuksia.  Asumisoikeusyhteisön ja asumisoikeuden haltijoiden yhteishallintoa koskevat säännökset siirtyivät yhteishallinnosta vuokrataloista annetusta laista asumisoikeusasunnoista annettuun lakiin.

Asukashallinto jakautuu kahdelle tasolle. Yksittäisen asumisoikeuskohteen asukashallinnon tehtäviä hoitaa vastaisuudessakin asukkaiden keskuudestaan valitsema asukastoimikunta. Asumisoikeusyhteisön tasolla asioita hoitaa yhteistyöelin, joka koostuu asumisoikeuden haltijoiden edustajista ja asumisoikeusyhteisön edustajista. Yhteistyöelin käsittelee omistajayhteisön kaikkia kohteita koskevia korjaus- ja rahoitussuunnitelmia, kunnossapito- ja hoitojärjestelmää, kilpailutuksia ja käyttövastikkeiden tasauksen periaatteita.

Näiden lisäksi asumisoikeusasioiden kehittämisestä vastaa valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta, joka koostuu kaikkien asumisoikeustoimijoiden ja niiden asukkaiden edustajista Neuvottelukunnan tehtävänä on asumisoikeusjärjestelmän kehittäminen.

 

Uuteen lakiin voit tutustua täältä:

Uusi asumisoikeuslaki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 

Kuva: Haso Svanströminkuja / kuvaaja Kari Palsila