HASO (Helsingin Asumisoikeus Oy) on Helsingin kaupungin omistama asumisoikeusyhtiö. HASO tarjoaa laadukkaita ja kohtuuhintaisia asuntoja Helsingissä.
Asumisoikeusasunnosta ei makseta varainsiirtoveroa.
Myyntivoitosta eli rakennuskustannusindeksin noususta maksetaan veroa samoilla ehdoilla kuin omistusasunnosta. Jos asumisoikeussopimus on jatkunut alle kaksi vuotta, on myynnistä saatu voitto veronalaista.
Mikäli irtisanominen tehdään yli kolme kuukautta ennen asunnon valmistumista, ei vastikkeen maksuvelvollisuutta ole. Alle kolmen kuukauden sisällä tehdyn irtisanomisen vuoksi asiakas vastaa asunnon vastikkeista asunnon valmistumisen ja irtisanomisajan välisen ajan ellei asuntoon ole tulossa uutta asukasta ennen tätä. Asuntotuotanto hoitaa asunnon jälleenmyymisen.
Asumisoikeusmaksu palautetaan takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna irtisanomisajan loppuun mennessä. Palautettavaan maksuun lisätään hyvitettävät muutostyöt. Lisääthän irtisanomisen mukaan tilausvahvistuksen ja kuitit muutostöistä. Voit tutustua Hason ohjeisiin hyvitettävistä muutostöistä: https://haso.fi/asukkaalle/asunnon-muutostyot/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Asumusoikeussopimus pantattuna? Merkitse irtisanomisilmoitukseen pankin yhteyshenkilö, johon voimme olla yhteydessä asumisoikeusmaksun palautuksesta.
Varallisuusraja lasketaan asuntokohtaisesti. Helsingin seudulla varallisuusrajan laskennassa käytetään Tilastokeskuksen taulukoita vanhojen asuntojen velattomista neliöhinnoista neljännesvuosittain. Laskennassa käytetään aluejakoa, jossa Helsinki on jaettu postinumeroalueittain neljään kalleusalueeseen. Varallisuusraja saadaan, kun haettua asumisoikeusasuntoa vastaavan asunnon neliöhinta ko. kalleusalueella kerrotaan haetun asumisoikeusasunnon neliöiden lukumäärällä ja jaetaan saatu luku kahdella.
Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja, joissa asukkailla on asumisoikeus asumisoikeusyhtiön tai -yhdistyksen omistamiin asuntoihin.
Järjestysnumerosi on voimassa 31.12.2023 saakka, ellei sillä ole sitä ennen saatu asumisoikeusasuntoa. Jos saat asumisoikeusasunnon, päättyy järjestysnumerosi voimassaolo kun allekirjoitat asumisoikeussopimuksen ja maksat asumisoikeusmaksun. Asumisoikeuslaki uudistuu ja 1.9.2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAsta.
Menetät järjestysnumeron, jos kieltäydyt kolme kertaa jo hyväksymästäsi asuntotarjouksesta siinä vaiheessa, kun yhtiö on lähettänyt asumisoikeuden hyväksymisesityksen kaupungille. Kieltäytymiseksi katsotaan myös, jos yhtiö on varannut asunnon sinulle etkä enää pyynnöistä huolimatta vastaa yhtiön yhteydenottoihin tai jätät toimittamatta pyydetyt lisäselvitykset. Menetetyn järjestysnumeron tilalle saat uuden järjestysnumeron.
Asumisoikeuden haltija voi luovuttaa asumisoikeuden edelleen puolisolleen, suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa olevalle sukulaiselleen tai sellaiselle perheenjäsenelle, joka luovutushetkellä asuu vakinaisesti huoneistossa. Luovutuksen edellytyksenä on, että asumisoikeuden haltija on asunut huoneistossa vähintään kaksi vuotta.
Asumisoikeusasuntoa voi vaihtaa, mutta vaihtoa varten sinulla tulee olla käyttämätön järjestysnumero. Voit joko hakea vapaita asumisoikeusasuntoja suoraan yhtiöiltä tai etsiä itse vaihtokumppanin.
Järjestysnumero on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää.